Blogg

  • Indiska IT-ingenjörer räddar svenska IT-projekt – Sneha är en av dem

  Indier räddar svenska IT-branschen – det skrev Dagens Industri i höstas. Varje år beviljas tusentals arbetstillstånd till indiska IT-ingenjörer.

  – De fyller en väldigt viktig funktion. Många gånger är det individer som besitter mycket kompetens och som bidrar i utvecklingsprojekt, och om de inte skulle vara där skulle projekten aldrig bli av, komma senare eller inte bli lika bra, sa Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, i intervjun i Dagens Industri.

  En av dessa ingenjörer är Sneha Jha, senior utvecklare på Indpro. Just nu arbetar hon från sin kunds kontor i centrala Stockholm, med ett projekt inom Microsoft Dynamics.

  – Jag gillar den svenska arbetskulturen, framför allt den platta hierarkin som gör det lätt att framföra idéer. Det blir inte lika många missförstånd och jobbet blir snabbare gjort, säger hon.

  ”I Indien är alla komiker IT-ingenjörer”

  I Sverige råder det stor brist på utvecklare, och det har länge varit svårt att locka unga till IT-utbildningarna. I Indien är det tvärtom – IT har hög status på arbetsmarknaden och hundratusentals IT-ingenjörer tar examen varje år.

  – En ingenjörsutbildning i datavetenskap har blivit en generell examen idag. Vet man inte vad man vill göra väljer man den. Sen kan man jobba med allt möjligt efteråt, inom turistindustrin eller bli filmproducent. I Indien är alla komiker IT-ingenjörer! säger Sneha och skrattar.

  För henne var dock inte IT-utbildningen något slumpmässigt val. Hon var säker på att det var ingenjör hon ville bli, och IT-marknaden var het.

  – Har du inte en passion för arbetet så bränner du ut dig. Jag älskar programmering. Att se resultatet, och att se människor använda det jag byggt – då känner jag mig glad och tillfreds.

  Internationella projekt höjer kompetensen

  Att det finns många indiska utvecklare i Sverige beror förstås inte bara på att det är många som utbildar sig inom IT i Indien – utan också på att kompetensnivån är hög.

  Varför är indiska utvecklare så skickliga?

  – När man jobbar i Indien får man arbeta i projekt från hela världen, vilket utvecklar ens kompetens, säger Sneha.

  Själv har hon inriktat sig på Microsoft Dynamics, ett val som hon är nöjd med.

  – Jag gillar att få koll på affärsflödena och förstå hela processen, från backend till shipping. Det är riktigt roligt. Och det är ett användarvänligt affärssystem – när kunden är nöjd, då blir jag också nöjd. 

 • Se video om hur det går till här