Blogg

  • Fredrik Sewén, MatHem om outsourcing: ”Du måste lägga tid på kommunikationen”

  Fredrik Sewén

  Var inte rädd för att ställa frågor, och var beredd på att lägga tid på kommunikationen. Det är två tips från Fredrik Sewén, CTO på MatHem med många års erfarenhet av IT outsourcing tillsammans med Indpro.

  Vilka rutiner har ni för att få till ett bra samarbete mellan utvecklarna i Sverige, och utvecklarna hos Indpro i Bangalore?
  ”Vi kör stand-up varje morgon. Där går vi igenom vad alla i teamet ska göra idag, vad vi gjorde igår och vad vi ska göra imorgon. Det krävs en kommunikation där man har den kontakten varje dag. Men det gäller oavsett var teamet finns, vi jobbar på samma sätt med våra team oavsett om de sitter i Sverige eller i Indien.”

  Brukar ni träffas IRL också?
  ”Ja, vi försöker åka regelbundet åt bägge hållen. Vi har testat lite olika varianter och det jag tycker funkar bäst är när utvecklarna kommer hit till Sverige under en längre period. Jag har mycket att göra och det är svårt att få så mycket tid tillsammans om de är här en kort tid.”

  Är det viktigt att träffas IRL?
  ”Det finns helt klart en fördel med att sitta ansikte mot ansikte och peka på en skärm. Det blir lättare att ställa frågor. Dessutom hinner vi visa hur saker fungerar i Sverige, exempelvis åka och besöka en svensk matbutik och åka ut på vårt lager.

  Dessutom är det viktigt att alla i våra team känner sig delaktiga i att bygga MatHem. Det är jäkligt kul att jobba med MatHem, det går bra för företaget och vi har vuxit ofantligt mycket. När jag började var vi 20 anställda – nu är vi över 1000. Vår utvecklare Ullas, från Indpro, har varit med och skrivit första kodraden. Det är ganska stort. Det är nog svårt att fatta hur stort när man sitter i Indien, de är ju inte lika nära verksamheten som vi. Därför är det viktigt att samlas allihop och att alla få vara med på plats här i Stockholm.”

  Hur fungerar samarbetet kring utvecklingen av er e-handelslösning?
  ”Jättebra. Vi styr vårt team mer eller mindre själva. Att ha direktkontakt med utvecklarna tror jag är jätteviktigt. Vi ser dem inte som konsulter utan som kollegor. Sen har vi även kontinuerliga avstämningar med Pavel, som är vår kontaktperson på Indpro.”

  Vilket råd skulle du ge den som vill börja jobba med Indpro idag?
  ”Se till att använda deras svenska tekniska projektledare. Och var beredd att lägga tid på det. Var också lite selektiv i rekryteringen av utvecklare, var med och var aktiv när ni väljer de som ska jobba med er.”

  Vad är det man behöver lägga tid på?
  ”Det tar tid att speca kraven. Det positiva med det är att man behöver tänka till både två och tre gånger. De utvecklare vi har jobbat med länge har lärt sig hur vi fungerar, och jag vet att Indpro har många sådana utvecklare. Men generellt är vi svenskar bättre än indier på att ifrågasätta, att inte bara göra det som står på pappret. Och om vi svenskar inte löser något ber vi om hjälp. Det är inte lika självklart i Indien, därför behöver du ställa frågan ’Hur går det?’. Gör du det får du ett bra svar. Men du måste ställa frågan.”

  Vad skulle du säga är fördelarna med att jobba med Indpro?
  ”Deras utvecklare är dedikerade, de är trevliga att jobba med och de erbjuder en svensk kontaktperson.”

  Nyfiken på att läsa mer om MatHems resa? Ladda ner vår rapport med en intervju med MatHems grundare Tomas Kull i rutan här till höger. Där berättar Tomas hur han har tagit MatHem från en idé som blev skrattad åt, till att idag satsa på 10 miljarder kronor i årsomsättning.   

 • Se video om hur det går till här