Blogg

  • Kan man vara en framgångsrik utvecklare, OCH mamma? Ja – på Indpro gör vi det möjligt

  För många indiska kvinnor är det en stor utmaning att lyckas kombinera familj och arbete. Resultatet är att många kvinnliga utvecklare slutar arbeta efter att de har fått barn. På Indpro vill vi förändra detta. Därför har vi skapat en flexibel personalpolitik som gör det möjligt för kvinnor att återgå till arbetet efter att de har blivit föräldrar – och hitta den viktiga balansen mellan arbete och familj.

  Devi Nagraja är en skicklig .Net-utvecklare och fick sitt första barn för drygt ett år sedan. När hennes bebis var 2,5 månader gammal började hon jobba igen – men hemifrån. Hennes arbetstider har justerats till vad som passar hennes schema – eller snarare, hennes barns schema.

  ”Jag kan jobba tidigt på morgonen, och på dagen då mitt barn sover. Min mamma och min svärmor kommer också hit och hjälper mig att ta hand om barnet”, förklarar hon.

   

  Devi Nagaraja

  Devi Nagaraja, .Net-utvecklare.

   

  Efter att ha arbetat hemifrån i nästan ett år har Devi nu börjat åka till kontoret tre dagar i veckan. Hon planerar att flytta tillbaka till sin hemstad, där hennes mamma och svärmor bor, för att underlätta för hela familjen.

  “Jag har fått tummen upp av ledningen och kommer att arbeta helt och hållet hemifrån när jag flyttar”, berättar Devi.

  “Behöver hitta en balans”

  Devis råd till mammor som vill börja jobba igen är att försöka hitta en balans mellan arbete och familj.

  ”Vi behöver ta hand om våra barn, men vi behöver också sköta om vårt arbete. Inget går att kompromissa bort. Det är krävande men man behöver hitta en balans.”

  En lagändring som genomfördes nyligen i Indien innebär att kvinnor nu har rätt till 26 veckors betald föräldraledighet. För Indpros anställda är det möjligt att förlänga detta med ytterligare två månader.

  “När du sedan återgår till arbetet kan du börja med att jobba hemifrån, och även arbeta deltid om du vill”, säger Deepika Mehrotra, HR-ansvarig på Indpro.

  “Vi använder samarbetsverktyg som Jira, Slack och Skype för att möjliggöra detta”, förklarar hon.

  Deepika Mehrotra, HR-ansvarig.

   

  “Kvinnor vill ha en karriär lika väl som män”

  Deepika har arbetat med HR på Indpro i sju år och har själv utnyttjat flexibiliteten för att kunna ta hand om sin dotter.

  “Efter att min svärmor gick bort för fyra år sedan fanns det ingen som kunde ta hand om min dotter. Jag hade två alternativ: att säga upp mig, eller att anpassa mina arbetstider till min dotters skoltider. Jag börjar jobba tidigt varje dag och slutar klockan tre. På det sättet kan jag vara hemma när min dotter kommer hem från skolan.”

  Som HR-ansvarig har Deepika märkt att kvinnor är allt mer attraherade av den flexibilitet som Indpro erbjuder – något som är ovanligt hos indiska arbetsgivare.

  “Kvinnor vill ha en karriär lika väl som män vill det.  Det stora hindret är när kvinnor tvingas välja mellan familj och karriär. Det behöver finnas möjlighet till balans i livet, så att det finns utrymme inte bara för familjen utan också för din passion för ditt arbete”, säger Deepika.  

 • Se video om hur det går till här