Blogg

  • ”En majoritet av alla IT-projekt misslyckas” – därför skriver Labib och Daniel masteruppsats hos Indpro

  Daniel Embretsen och Labib Hyder.

  Hur funkar det att jobba agilt i globala projekt? Labib Hyder och Daniel Embretsen läser en master i Management, Communication och IT vid Uppsala universitet, och är under våren i Bangalore för att skriva sin masteruppsats från Indpros kontor.

  Vad skriver ni uppsatsen om?
  ”Vi ska studera kombinationen av global software development och SCRUM, alltså hur det fungerar att jobba agilt i globala IT-projekt. SCRUM togs fram för team som sitter på samma plats, men i global mjukvaruutveckling jobbar man idag ofta från olika platser och i olika tidszoner.”

  Varför valde ni att skriva om detta?
  ”Under vår utbildning har lärarna ofta pratat om att en majoritet av alla IT-projekt misslyckas, mycket på grund av missförstånd. I globala projekt finns även kulturella aspekter, och det finns inte så mycket forskning kring agila processer i en global kontext.”

  Varför Indpro?
  ”De har jobbat med global mjukvaruutveckling i elva år, och har jobbat agilt väldigt länge. Deras långa erfarenhet av det här gör det intressant att studera dem.”

  Vad ser ni för fördelar med att göra exjobbet utomlands?
  ”Världen blir allt mer globaliserad, så det är bra att ha erfarenhet av att anpassa sig till andra kulturer, och ha lättare att komma in i det. Och i och med att vi är på plats har vi möjlighet att gå mycket djupare än vi hade kunnat från Sverige.”

  Hur ser ni på erfarenheten från Indpro som merit efter examen?
  ”Vi söker mycket konsultjobb nu och flera av de företagen har någon avdelning i Bangalore. Att vi har erfarenhet härifrån gör att vi sticker ut, det ger oss en edge. Och eftersom det finns ett behov av kunskap härifrån ger det oss en spets i vår bransch.”

  Vem tror ni att det kan passa att göra exjobb eller skriva uppsats hos Indpro?
  ”Man bör ha ett intresse för IT och kultur. Jag vet att systemvetare skrivit uppsats här tidigare, men jag tror även att det kan vara intressant för kommunikatörer att studera dialogen mellan Indien och Sverige. Och för företagsekonomer, för det behövs ekonomer som kan IT. Vi är själva företagsekonomer i grunden.”

  Vad tar ni med er, förutom uppsatsarbetet?
  ”Det är en stor upplevelse även vid sidan av jobbet, det är otroligt lärorikt att förstå hur samhället i Indien fungerar. Infrastrukturen är helt annorlunda, och kulturen, och hur man ser på saker. Man får en lite bredare syn på det än att bara tänka att vårt västerländska sätt att se på saker är det korrekta. Det är också givande att vi bor tillsammans med två utvecklare här, i ett boende som Indpro har fixat åt oss.”

  Får ni det stöd ni behöver?
  ”Ja verkligen, vi har fått otroligt mycket stöd både av ledningen och av alla på kontoret. Både på arbetstid och på fritiden, vi har blivit bjudna på middagar och fått hjälp att boka weekendresor. Man känner sig som en del av teamet.”

  Indpros team, www.indpro.se

  Daniel och Labib tillsammans med delar av Indpros team i Bangalore. Från vänster till höger: Alphonse, Amelia, Daniel, Labib, Govind, Pankaj och Renu.

 • Se video om hur det går till här