Blogg

  • ”En bra utvecklare älskar buggar”

  Ashik Ali, senior developer, Indpro

  En problemlösare som kommer i trans – och som inte är rädd för buggar. Det är Ashik Ali, CTO och senior utvecklare på Indpro.

  Buggar – är inte det varje utvecklares mardröm? Visst, men det är också ett sätt att lära sig, säger Ashik Ali. Om du vill bli en riktigt bra utvecklare kan du inte avsky problem. Och även de bästa programmerarna skapar buggar.

  ”Du måste älska varje problem och varje bugg. Problem får dig att utvecklas, de pushar dig framåt. Buggar vidgar din horisont som utvecklare och hjälper dig att mogna. Utan buggar och problem stagnerar du och slutar lära dig”, säger Ashik.

  Men att vara en bra utvecklare kräver mer än att skriva bra kod. Man måste också ha koll på affärsperspektivet och på slutanvändarens perspektiv, påpekar Ashik.

  ”Hur mycket affärsvärde adderar du? Vad du än kodar måste det bidra med ett affärsvärde, annars är det till liten nytta. Det är också en del av att vara en bra utvecklare. Du måste tänka på affären också.”

  Javascript – lättviktigt men kraftfullt

  Ashik har kodat i många språk under sin karriär: han började med Visual Basic och har lång erfarenhet av både Java och .Net. De senaste åren har han fokuserat på Javascript.

  ”Javascript är väldigt lättviktigt. Det är ett enkelt språk, men ger många möjligheter”, förklarar han. ”Och Javascript finns överallt nu, det är som ett gemensamt kitt. Det finns överallt i webbutveckling och i mobilutveckling. Och när vi gör hybridappar använder vi Javascript för att skriva hela mobilappen.”

  Ashik och Indpro har i flera år arbetat med Exicom, ett svenskt IT-produktbolag som utvecklar sitt eget affärssystem, Copernicus. Tillsammans med resten av Exicoms utvecklarteam moderniserar Ashik Copernicus plattform med Javascript och HTML5.

  ”Vi gör oss av med tunga Javaapplets. Det vi skapar nu använder den allra senaste tekniken, och utvecklas för multipla plattformar”, förklarar Ashik.

  Vad gör du för att fortsätta växa som utvecklare?
  ”En sak jag gör är att jag söker upp kod som skrivits av riktigt duktiga utvecklare, som är experter inom sitt område – exempelvis Javascript-gurus. Jag läser deras kod och deras bloggar. Det är ett sätt att hitta best practices att lära av. Ibland kollar jag också vilka ämnen som är mest populära bland seniora utvecklare, och läser det.”

  Vad gillar du mest med ditt jobb?
  ”Det ger min hjärna en utmaning! Och när man blir van vid att koda är det som med allt man älskar att göra – man förlorar sig själv i den mystiska programmeringsvärlden. Det är som att vara i trans.”

  Ashiks bästa råd till juniora programmerare som vill bli vassare:

  • Inse att ”vara duktig” också handlar om erfarenhet – du kommer att bli bättre med tiden.
  • Håll din passion levande. Glöm inte att du alltid kan bli bättre.
  • Gå igenom din egen kod. Och om du har en kompis som är en duktig utvecklare, be om hans eller hennes åsikt om din kod. 
 • Se video om hur det går till här