Blogg

  • CTO:ns råd när du leder utvecklare på distans: ”Viktigt med projektledare på plats”

  Ledarskap på distans ställer större krav på ledaren – som behöver vara ännu mer tydlig, kommunikativ och duktig på att planera.

  Men även en skicklig ledare behöver stöd av en projektledare som finns på plats hos utvecklingsteamet. Henrik Melchander, CTO på Indpro, har lett distribuerade team i drygt sex år. Hans råd när man arbetar med global IT-outsourcing är att ta stöd av en projektledare som finns på plats.

  – Har du en svensk projektledare på plats hos utvecklingsteamet behövs kanske inte en lokal projektledare. Men om den svenska projektledaren sitter i Sverige är det viktigt att också ha en lokal projektledare som leder teamet på plats.

  I början av ett projekt rekommenderar Henrik att man använder både en svensk projektledare och en lokal projektledare. Den svenska projektledarens ansvar är, bland annat, att ge kund och team en bra kommunikations- och arbetsprocess. Den lokala projektledaren ser till att det dagliga arbetet rullar på och är tillgänglig för att svara på utvecklarnas frågor.

  När projektet har pågått en period och kund och team är vana med varandra minskas behovet av en svensk projektledare, och den lokala projektledaren kan ta över ansvaret för projektet.

  Viktigt få rätt information

  En projektledares uppgift är inte bara att leda utvecklarna i teamet. Minst lika viktigt är att projektledaren får ut tillräckligt med information av kunden, så att teamet kan utföra jobbet på ett bra sätt.

  – Om man ska ge teamet en chans att bygga det kunden behöver ha måste vi kunna gå igenom detaljerna och planera arbetet ordentligt, säger Henrik Melchander.

  För kunden innebär det större krav på att planera i god tid.

  – Å andra sidan är det en fördel för kunden att bli tvungen att tänka igenom ordentligt och analysera vad man har för krav och förväntningar, och inte lämna underförstådda detaljer som kan missas av teamet, säger Henrik. 

 • Se video om hur det går till här