Blogg

  • 4 tips för smidigt samarbete med din IT-partner

  it-partner-samarbete

  Fenix begravningsbyrå är en disruptiv startup med riskkapital i ryggen – och till vår stora glädje en tajt samarbetsparter till oss på Indpro. På två år har vi tillsammans byggt ett innovativt system där Fenix kunder, anställda och frilansare kan planera begravningar effektivt och enkelt. Vi bad Fenix CTO och medgrundare Johannes Ekblad om hans bästa tips om hur man skapar ett bra samarbete med sin IT-partner. Här är hans svar!

  1 Var tydlig

  Lägg mycket tid på design och på att testa vad ni är ute efter – och lägg mindre tid på att koda. För om man inte själv vet vad man är ute efter innebär det en stor utmaning för både beställare och leverantör.

  ”Man behöver tänka mycket, tidigt. Så att det är tydligt vad man vill göra, när man lämnar över det.”

  2 Hitta ett gemensamt arbetssätt

  Testa er fram till ett sätt att jobba som fungerar för bägge parter. Hur ska ni interagera med varandra?

  ”Vi har väldigt få möten, men diskuterar mycket i chatt på Slack. Och vi skriver alltid på engelska så att alla som går in och läser kan förstå”, säger Johannes.

  Färre möten gör att man tvingas kommunicera mer strukturerat än när man tar upp saker ad hoc i ett möte, och kanske inte riktigt förstår varandra.

  ”Att ha en strukturerad kommunikation i chatt har varit en framgångsfaktor för oss.”

  3 Tänk ett team – oavsett anställningsform

  Tänk inte ”vi och dom” i samarbetet. Det spelar ingen roll om en utvecklare är anställd eller konsult, ni är alla med i samma team och arbetar med samma system.

  Förtroende är a och o.

  ”Jag är inte rädd för att vår leverantör Indpro ska lura på mig saker vi inte behöver. De gör det som är rätt för projektet”, säger Johannes.

  4 Anlita en svensk projektledare.

  Genom Indpro har Fenix tillgång till en svensk projektledare för utvecklingsarbetet med plattformen, vilket har varit viktigt. Den svenske projektledaren, Henrik Melchander, har tidigare bott i Bangalore där utvecklarna sitter, och har jobbat med dem en längre tid.

  ”Projektledaren fungerar som en översättare av vissa kulturella aspekter och gör kommunikationen tydligare. Och gentemot mig har han kunnat ge synpunkter, på ett sätt som man kanske inte hade vågat om man inte träffat mig personligen. Dessutom har Henrik en djup teknisk kompetens vilket har hjälpt oss att göra rätt val rent tekniskt. Det har varit väldigt bra för oss”, säger Johannes.

 • Se video om hur det går till här